Koffie geschiedenis

Koffie werd ontdekt door een geit in Ethiopië. Tenminsten, ongeveer dan. Volgens een oud volkverhaal at het dier van de bessen en werd toen erg enthausiast. De herder, met de naam Kaldi, vond dit erg bijzonder en besloot de bessen te plukken en te kopen. Het resultaat mocht er zijn.
Dit resultaat zorgde ervoor dat verscheidene Arabische handelslieden dit verder oppakten en zo is de handel in het zwarte goud ontstaan. Ze noemden de drank 'qahwa', hetgeen iets als 'krachtig' of 'sterk' betekend. Onze naam 'Koffie. is van deze naam afkomstig.

Het eerste Europese koffiehuis werd in de 16e eeuw geopend in Venetië, maar het is niet duidelijk wie daarvoor gezorgd heeft. Eind 1690 smokkelden Nederlandse zeevaarders Coffea Arabica van Mokka naar Java, waar deze plant goed bleek te groeien. De Nederlanders brachten ook koffie naar Sri Lanka en Zuid-Amerika. Zo zijn de koffiebonen in deze gebieden terecht gekomen.

Nederlanders waren de grote koffiehandelaren van die tijd. In Amsterdam werden de eerste koffiebonen verder opgekweekt en verspreid over de hele wereld. Veel van de koffie die wereldwijd te koop is heeft voorouders uit Amsterdam. In de Hortus Botanicus zijn nog koffieplanten te vinden wiens roots rechtstreeks van deze kweek afkomstig zijn.

De Robusta boon die in Kongo werd ontdekt aan het eind van de 19e eeuw verving in veel gebieden de Arabica boon die in die tijd zwaar werd bestookt door verscheidene ziekten.