Soorten kopjes koffie

Soorten kopjes koffie

Als het om koffie gaat kent iedereeen in Nederland eigenlijk wel de Cafe Americano. Dat is de grote sloot koffie, vaak filterkoffie of automatenkoffie die je op de gemiddelde verjaardag of op kantoor geschonken krijgt. Maar soms, krijg je deze gemaakt zoals het hoort. Een basis van espresso, met een bepaalde hoeveelheid water / melk. Soms achteraf toegevoegd, en soms door de maling heen geperst.

Er zijn natuurlijk meer soorten koffie dan alleen de Americano, en voor de maten bestaan officiele richtlijnen. Dit zijn de officiele benamingen van kopjes koffie en de daarbij behorende hoeveelheid koffie die hier in hoort, van groot naar klein:

Caffè Americano
Een enkel of dubbel shot espresso * met daaraan 30–470 ml heet water toegevoegd

Caffè Lungo
1 shot espresso *, door laten lopen tot de totale hoeveelheid koffie tussen 30 en 470 ml is geworden

Caffè
1 shot espresso

Espresso Doppio
2 shots espresso in 1 kopje

Ristretto
Dezelfde hoeveelheid gemalen koffie als een Espresso, liefst iets fijner dan normaal, maar dan gemaakt met maximaal 15 ml water

Cappucino
Een enkel shopt espresso * aangevuld met ongeveer 150ml opgestoomde melk. De schuimkraag moet fijn en stevig zijn en mag maximaal 2 cm dik zijn.

Caffè Latte
Een shot espresso * waar aan ongeveer 240ml warme melk wordt toegevoegd. In die volgorde.

Caffè Latte Macchiato
240ml opgestoomde melk, met schuim, waar langzaam 1 shot espresso * wordt toegevoegd. 

* 1 shot espresso is 30 ml water van 92 - 96 graden C, onder druk van 8 - 9 bar geperst door 6,5 - 7,5 g gemalen gebrande koffiebonen.Koffie vinden

Soorten kopjes koffie

Wij gebruiken cookies en diensten van derden om ervoor te zorgen dat u de best mogelijke ervaring op onze website heeft.